Zelené potraviny - zdravější život pro Vás a Vaši rodinu

Podle potíží

Všechny nemoci

Další informace

Překyselení organismu > Přehled potravin podle zásadotvornosti

Přehled potravin podle zásadotvornosti

Potraviny s velkou převahou zásaditých látek

Nepasterizované mléko, sója, fazole, zeleninové vývary, zeleninové šťávy, plodová zelenina, listová zelenina, hlávkový salát, okurka, hlíznatá zelenina, kořenová zelenina, endivie, česnek, pórek, některé cibule, čerstvý hrášek, červené brambory, lišky jedlé, křemenáče, jogurt, mletý kokos, mák, kvasnice, bílý pepř, nové koření, kysané zelí, syrový špenát, žlutá rajčata, čerstvě utržená červená rajčata, řeřicha

fíky, sója, fazole lima, fazolové výhonky, meruňky, švestky, tuřín, hrozinky, mandle, mrkev, datle, celer, okurky, cukrový meloun, salát, vodnice, brambory, zelí, grepfruity, rajčata, broskve, jablka, hrozny, banány, proso, paraořechy, pohanka.

Broskve, meruňky, bobulovité ovoce, červené třešně, růžové grepy, hroznové víno, zralé citróny, mango, kiwi, melouny

 

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Ananas, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve čerstvé, brynza, bylinky, camembert, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, čaj zelený, černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, droždí, dýně, fazole zelené, fenykl, grahamový chléb, hlávkové zelí, hrášek čerstvý, hruška, husí prsa, chřest, jablko, jáhly, jahody čerstvé, jogurt, kapusta, kdoule, kedlubny, knackebrott, kopr, kroupy, krůta, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, ledový salát, lněné semínko, maliny, máslo, meloun, meruňky, minerálka neperlivá, mirabelky, mrkev, nektarinky, okurky, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, pomeranč, pórek, růžičková kapusta, rýže natural, ředkev, ředkvička, řeřicha, slepice, slunečnicový olej, sojové klíčky, šípky, špenát, švestky, telecí filé a stehno, tresky, třešně, želatina, žitná mouka a chléb, podmáslí, kyselé mléko, plnotučné mléko, sušené ovoce, šípková povidla, hlávkové zelí, datlový sirup, celozrnná sójová mouka, černý chléb, Mladá pšenice.

Kyselinotvorné potraviny

Ančovičky, avokádo, bílé víno, bramborové lupínky, burské oříšky, candát, cukr a sladkosti, černý čaj, čočka, čokoláda, eidam, ementál, fritovací olej, halibut, hovězí maso, humr, husa, játra, jehněčí maso, kandované ovoce, kapr, karbanátek, kari, kečup, kokosový ořech, krocan, langusta, ledvinky, limonády, losos, majonéza, makrela, mušle, nugát, ovocné víno, pálenka, perník, pivo, pstruh, rak, salámy, sardele, sardinky, sleď, smažené krokety, sůl, šampaňské, štika, šunka, tavený sýr, tuňák, úhoř, zajíc, ústřice, ryby, kuře, vejce, obiloviny, pšenice, ořechy (mimo mandlí a paraořechů), sýry, čočka, arašídy